Sinopsi:
Ser mare està associat culturalment amb un estat de plenitud, felicitat i amor incondicional. No obstant això, existeix un parèntesi vital en el camí de la criança, un tram complex i desconegut: el puerperi.
En termes fisiològics, és el període que segueix després del part fins que el cos de la dona torna al seu estat habitual, és a dir, unes 6 a 8 setmanes. Però des d’una perspectiva emocional, aquest rang de temps pot ser molt més llarg, transformant-se en un tram crític que canvia per sempre la vida de la mare, i que pel seu desconeixement provoca que moltes dones visquen alguns dels seus processos de maternitat amb vergonya i en soledat.
A partir de les paradoxes d’aquesta etapa, i de la maternitat en general, l’obra biogràfica i documental aprofundeix en les experiències personals de quatre artistes escèniques, qüestionant els discursos socioculturals que al llarg de la història han buscat promoure la idea d’una maternitat rosa. Juntament amb visibilitzar aquest tema tabú, el muntatge proposa reflexions sobre altres assumptes, com el llinatge femení, l’elecció de la maternitat, l’avortament i la violència obstètrica, en un moment particular en el qual la pandèmia ha afectat fortament les dones, sobretot mares, en els àmbits laborals i de la salut mental.
Fitxa artística:
Direcció: Eliana Furman
Dramatúrgia: Elena Furman en col·laboració amb l’equip Proyecto Puerperio.
Assessorament en dramatúrgia: Mónica Drouilly Hurtado.
Assistent de direcció: María Luisa Vergara i Pamela Lizana.
Elenc: Maria Luisa Vergara, Casandra Day, Carolina Castro, Laura Gandarillas, Cecilia Trejo.
Disseny integral: Laura Gandarillas
Disseny sonor: Daniel Maraboli
Diseny audiovisual: Alex Waghorn
Tècnic audiovisual: Catalina León
Coreografia: Josefina Camus.
Assessorament artístic: Manuel Miranda.
Producció: Proyecto Puerperio.
ENTRADES DES DE ATRAPALO