FESTIVAL ENDOA 2021 (ENtre Dos Orillas Atlánticas)

El Festival ENDOA celebrarà la seua tercera edició en el Teatro Círculo, del 30 de juny a l’11 de juliol de 2021, reforçant la xarxa artística que va començar a teixir fa dos anys amb l’objectiu de generar intercanvis i experiències escèniques entre totes dues ribes de l’Atlàntic. ENDOA es proposa de nou potenciar la diversitat artística, propiciar els espais de trobada i diàleg entre els professionals de les arts escèniques, augmentar l’oferta cultural de la ciutat i contribuir a la creació de nous públics, en un marc de tolerància, igualtat de gènere i integració social.
De les 183 propostes rebudes enguany entorn del lema “Abismal”, s’han seleccionat dotze espectacles, cinc d’ells internacionals. A més, l’organització ha programat dos tallers formatius, una taula internacional de reflexió, un conversatorio i una exposició de fotografia.

Responsables de programació: Mauro Molina i Miguel Ángel Cantero Pineda
Director tècnic: Nef Martínez
Coordina i assessora: Mauro Molina, Miguel Ángel Cantero Pineda, Cora Mateu Martín i Silvia Ariño
Disseny cartells: Vanessa Martínez Montesinos

Dimecres 30 de juny

11:45 h. Inauguració de l’exposició del fotògraf d’arts escèniques Alain Dacheux.

17:30 h. Taula redona virtual per a abordar la problemàtica de la circulació internacional en pandèmia, amb la participació de diversos festivals localitzats a Panamà, el Brasil, Mèxic, Xile i l’Argentina. ONLINE. Duració: 60 minuts.

20:00 h. A frasqueira de Jacy, del Grupo Carmin (Natal, Brasil). Quiteria Kelly i Titina Medeiros faran una funció virtual d’aquesta obra basada en un fet real, que naix a partir de la troballa d’una xicoteta maleta trobada en el fem amb els objectes personals d’una dona de 90 anys. ONLINE. Duració: 32 minuts.

Dijous 1 de juliol

10:00 h. Curs intensiu de teatre Iniciación al silencio, impartit per l’actor i director andalús Gaspar Campuzano, membre cofundador de La Zaranda. Places completes. PRESENCIAL.

16:00 h. Conversatorio Desafiaments actuals de les poètiques d’actuació per a les arts escèniques. Coordina Gabriel Fernández Chapo (Argentina). PRESENCIAL. Duració: 60 minuts.

20:00 h. Los papeles, de Cia. Anthony Kmeid (Líban / Catalunya). Ens narra l’avatar personal d’un home al qual li agraden els homes, i s’enamora a Beirut. Per a materialitzar aqueix amor, ha d’abandonar el seu país, renunciant a tot el que ha conformat la seua vida, triant com a destí Barcelona. Format mestís de teatre físic, paraula i audiovisual. PRESENCIAL. Duració: 50 minuts.

Divendres 2 de juliol

10:00 h. Curs intensiu de teatre Iniciación al silencio, impartit per l’actor i director andalús Gaspar Campuzano, membre cofundador de La Zaranda. Places completes. PRESENCIAL.

20:00 h. Helliot, de Danza Mobile i Alteraciones Danza Teatro (Sevilla). Solo de dansa contemporània per a públics diversos, que pretén discutir sobre el “únic” i “especial” que cadascun de nosaltres posseeix com a individu, revaloritzant la “essència” de cada persona i posant en valor tot el que cadascun de nosaltres aporta al conjunt del nostre entorn social pròxim. PRESENCIAL. Duració: 52 minuts.

Dissabte 3 de juliol

10:00 h. Curs intensiu de teatre Iniciación al silencio, impartit per l’actor i director andalús Gaspar Campuzano, membre cofundador de La Zaranda. Places completes. PRESENCIAL.

20:00 h. El alimento de las moscas, de Kabia Teatre (Biscaia) i Teatre de l’Enjòlit (Barcelona), una obra del dramaturg Eusebio Calonge (La Zaranda). Es mostren ací les miques d’un destí, els d’un condemnat dels quals veiem després de l’asèpsia televisiva entre núvols de periodistes, escortat per policies, emmanillat i amb una peça ocultant el seu cap. PRESENCIAL. Duració: 55 minuts.

Diumenge 4 de juliol

20:00 h. La mar de lejos, de Tras El Trapo (Andalusia). Una peça de creació col·lectiva inspirada en el llibre “El maestro Juan Martínez que estaba allí” de Manuel Chaves Nogales, sobre el terrible drama dels processos migratoris. Aferrades a un salvavides, dues dones deambulen cap a una terra sense fronteres on despullar-se de les misèries d’un present incert. PRESENCIAL. Duració: 48 minuts.

Dijous 8 de juliol

17:00 h. El dramaturg argentí Pablo Mascareño oferirà una conferència en línia per a desmuntar els procediments escènics en la construcció de l’obra La de mar de lejos.​ ONLINE. Duració: 60 minuts.

20:00 h. Postales para no olvidar, de Los Robinson (Xile). Compte la història de Lucía, una dona de 45 anys que pateix d’Alzheimer prematur. Enfrontada a la pèrdua dels seus records i de la seua vida, Lucía decideix gravar una sèrie de vídeos per a recordar-se de les coses que no vol oblidar. ONLINE. Duració: 30 minuts.

Divendres 9 de juliol

18:30 h. Incursió en el circ de la mà de Köselig Company (València) i el seu homenatge escènic a Deméter, deessa de la fertilitat de la terra i font d’inspiració per a parlar del cicle de la vida. PRESENCIAL. Duració: 25 minuts.

20:00 h. My blue is your green, de VAYA Art of Human Movement (Alemanya / El Salvador). A vegades desitgem estar de l’altre costat, enganyar, eixir o disculpar-se en defecte d’això. Altres vegades tendim a comparar, buscar ser millor, atacar, defensar-nos, fugir, estar en el correcte. Dues dones en l’escenari conviden a veure una relació que parla de curiositat, conflicte, esgotament i esperança. PRESENCIAL. Duració: 60 minuts.

Dissabte 10 de juliol

18:00 h. Cosa e’ mandinga, teatre de carrer de la companyia argentina Precisos indecisos. La simpatia i empatia provocades per dos singulars personatges apareixen en mostrar les seues inseguretats, funcionant com a personatges “anti herois”. ONLINE. Duració: 45 minuts.

20:00 h. Desarraigo, de Teatro de lo Ausente (Múrcia). Peça interactiva de teatre contemporani on els dispositius mòbils del públic seran la clau fonamental. La peça reflexiona sobre alguns temes fonamentals de la societat contemporània com el treball, l’amor, la llibertat o la mort, i el fa des del punt de vista de la joventut actual. PRESENCIAL. Duració: 60 minuts.

Diumenge 11 de juliol

18:00 h. La llavor del foc, de Babou Cham i Carlota Subirós (Catalunya). Un viatger enigmàtic que porta el secret més aviat guardat en la seua maleta d’equipatge, l’existència de la terra. El viatger, convida als xiquets i xiquetes a viure un viatge a través d’un munt d’històries sobre l’origen del món a través de mites de diferents cultures. Una aposta per la cultura com a forma d’integració. PRESENCIAL. Duració: 40 minuts.

20:00 h. Dolorosa de los Llanos, de LaCerda (Catalunya). Investigació escènica centrada en el ritual de la processó: caminar com a acte de fe i redempció. Enfront de nosaltres es desplega la plana llatinoamericana. En l’horitzó es perfila un camí, a banda i banda del qual les verges s’apareixen a les nits i en les cruïlles ens topem amb els dimonis i les ploraneres de la mitologia llatinoamericana. PRESENCIAL. Duració: 63 minuts.