TEATRE DEL POBLE PER AL POBLE

L’any 2017 iniciem un projecte amb vocació de continuïtat, el projecte Teatre del poble per al poble, on veïns del barri de la Asociació Veïnal Benimaclet, amb la inquietud de conéixer el fet teatral des de dins, van col·laborar amb actors de la companyia per a experimentar i compartir propostes teatrals en Els sopars de la Círculo.

El projecte constitueix una experiència comunitària, integradora i inclusiva a través de les arts escèniques, i té el propòsit principal de crear, establir i teixir vincles entre la comunitat del barri, associacions, col·lectius de Benimaclet i el Teatro Círculo. Té lloc entre els mesos de setembre i desembre.

En aquesta cinquena edició del 2021, s’està produint una consolidació estable entre algunes persones que es comprometen acudint a la seua convocatòria de proposta escènica oberta al públic. Treballarem des del “aprendre fent”, dissolent la direcció teatral en un compartir transversal del procés creatiu.

Aquest taller és obert a tots els públics i gratuït. Aquest any va començar el 12 de setembre, dirigit per Nef Martínez i amb la companyia i experiència de Pepa Lluesma. Actualment les sessions es celebren els dilluns i totes les places estàn cobertes.

Edicions anteriors

En la primera edició es va triar un text teatral d’un autor valencià, Els valents de Valor de Manuel Molins, una revisió i actualització d’algunes de les Rondalles valencianes recollides per Enric Valor. En la direcció de la proposta va estar el mateix Molins, amb díhuit participants entre veïns del taller i artistes.

En la segona edició, en el 2018, Saturnalia va ser el resultat de la creació sorgida del taller, amb vint-i-tres participants. Els textos sorgits d’escriptura col·lectiva, van ser seleccionats pel Comité Escèniques per a la publicació, entre altres dramatúrgies, de Dramatúrgies Subversives. Xarxa Escènica, amb el suport de l’Ajuntament de València, l’Institut Valencià de cultura i la SGAE.

En la tercera edició, en el 2019, es va convocar a totes aquelles persones que volgueren participar en una creació col·lectiva. En aquesta edició vam voler explorar i reflexionar al voltant del món de la moda i com afecta al nostre entorn i les nostres vides amb col·laboració de The Slowear Project, Plataforma dedicada a la Divulgació, la Comunicació i Educació al Consum de Moda, que inclou el primer directori de marques de moda sostenible espanyoles, la Guia Slowear: “El nostre pla és que visques la moda sostenible i que pugues passar de fashion victim a consumidor conscient”. Com a resultat va sorgir la peça escènica La fàbrica de somnis, amb vint-i-dos veïns i artistes.

En la quarta edició 2020 partim de la frase de Yayo Herrero que diu: “Els éssers humans vivim encarnats en cossos que són vulnerables, en cossos que són finits, en cossos que han de ser cuidats al llarg de tota la vida” i després d’uns mesos de treball originem l’obra Qui ens va bressolar? Davant un sistema capitalista i patriarcal que infravalora les cures, nosaltres reflexionem sobre la necessitat de visibilitzar i valorar aquesta tasca com a suport fonamental de la vida. Es converteix així en una missió fonamental aprendre a cuidar-se i a cuidar-nos. Enguany l’obra ha format part de la producció de la Cia. Teatro Círculo.