Artistes convidats/des: Sandra Gómez de la Torre, Norberto LLopis Segarra i altres. Convidat àrea Investigació social: Lluís Benlloch.
Direcció, comissariat de les trobades i impartició de les àrees pedagògiques: Carolina Boluda.
Coordinació: Cora Mateu Martín.
Organització: Teatre Cercle amb la col·laboració de Cetae.
El marc presenta accions de caràcter pedagògic, que d’una banda centren la seva atenció en la investigació escènica al si de les pràctiques escèniques performatives (àrea de “teoria per a la pràctica”), i de l’altra proposen un espai d’experimentació pràctic, mitjançant eines, per compartir sabers i coneixements per al “comú”, especialment connectats amb la vida quotidiana i les < /span>qüestions socials que ens afecten de manera més directa en aquest present.
S’han organitzat a aquest efecte 10 trobades en dos mesos en què per una banda s’abordaran les qüestions bàsiques i les problematitzacions més recents entorn de la investigació escènica, i de l’altra es crearà experimentalment un espai de trobada estable, mitjan</span >, per crear noves narratives situades sobre la pròpia investigació escènica i el medi local. Aquest espai s’orientarà a la forma Open-Space.
Els continguts de caràcter netament pedagògic es desenvoluparan a partir de preguntes com: A què anomenem investigar a la pràctica escènica? Tota creació és una investigació? Què diferencia la investigació artística de la investigació científica? En quines condicions parlem de recerca a creació escènica? Quin tipus de coneixement genera l’art? Com afecten aquestes pràctiques la idea de coneixement? Projectes, què impliquen? Obrir els processos? Com?, per què? Com s’estan transformant les formes de creació-producció escènica actualment a partir del concepte de recerca? Quines problemàtiques obren aquestes transformacions? Quins nous territoris s’estan obrint a nivell local?
L’espai de desbordament cap a qüestions socials s’obrirà amb la pregunta: Què és un objecte fronterer? i amb la participació d’un sociòleg/a convidat/da, i desplegarà un espai inicialment mitjan a través de la proposta d’eines per finalment adoptar la forma d’open-space viu d’interaccions i narratives.
Els continguts es presenten estructurats en 10 sessions de treball de tres hores setmanals + 3 hores setmanals de tutoria-acompanyament individuals a sol·licitud dels participants.
Les dues sessions finals podran consistir opcionalment en la presentació de les línies de treball dels participants i eines per al treball col·laboratiu amb aquestes.
Enfocament: s’atendrà a requeriments informats des del món acadèmic així com als del món de la vida i la pràctica creativa posant més o menys èmfasi en funció de les necessitats del grup concret.
Metodologia: El programa es mantindrà obert atenent a allò que “ocorre” a cada sessió.
Cada sessió s’ha projectat en dues parts: un primer temps per a exposicions teòriques, aproximacions a processos d’artistes, visionat de conferències centrades en aspectes específics i material audiovisual, participació d’artistes convidats a les trobades, < /span>proposta de lectures de textos teòrics. Jocs basats en la pregunta, els diagrames i els fluxos de conceptes. Un segon temps: espai mitjan en què es proposaran dinàmiques i eines< /strong>, preexistents i creades ad hoc, jocs i converses, experimentant amb les maneres de crear coneixement compartit a partir de la pràctica i experiència-saber propi dels/de les participants. Aquest espai cerca alhora l’obertura cap a qüestions i articulació amb el camp social. El segon temps proposa també moments de simplement estar junts.
Aquelles persones participants que s’inscriguin al conjunt de les activitats disposaran d’un espai individualitzat de tutorització o acompanyament setmanal</ strong>, fora de l’horari del grup.
Activitat orientada a:
L’activitat s’orienta tant a creadors/es com a “artistes en formació” que tinguin interès en els processos de creació com a investigació escènica: àmbits del teatre, la dansa, la performance, estudiants d’arts escèniques d’últims cursos, investigadors/es d’altres camps de l’art, agents que desenvolupen projectes al camp social, responsables de projectes de formació i exhibició interessats en aquesta línia de treball, ia tots aquells interessats en les formes de coneixement i experiència a través del art.
Objectiu general: entrar en contacte i compartir coneixements, conceptes, metodologies, experiències, preguntes i problemàtiques relacionades amb la idea de recerca la pràctica escènica, així com aproximar-se al treball pràctic mitjançant eines per al desenvolupament de la creació escènica contemporània de caràcter performatiu. Buscar maneres de sentir i entendre el món des de la conversa en sentit ampli. Promoure espais de convivència entre artistes investigadors.
Programa basat en investigacions de Selina Blasco, Henk Borgdorff, mirades crítiques de Guadalupe Echevarría, Dora García, conceptes de Donna Haraway, precisions de Lila Insua, Dieter Lesage, conceptes d’estètica de Reinaldo Laddaga, la veu de JLMoraza, preguntes fonamentals de Victoria Pérez Royo; Jaques Rancière, Javier Ramírez, idees de Miroslava Salcido, textos fonamentals de José Antonio Sánchez; Jan Verwoert , molts treballs d’artistes i les aportacions de docents, convidades i les que vingueu.
DURADA: implica 30h de treball conjunt +10 hores de treball individual opcionals.
DATES: dilluns 13, 20, 27 de setembre, 4, 11, 18, 25 d’octubre, 1, 8 i 15 de novembre, 2021.
HORARI: de 16:30h. a 19:30 h. (Els horaris de tutoria individuals seran preferiblement els dimecres de 17:30 ha 20:30 h. encara que s’adaptaran a les diferents realitats).
PLAÇES: 20 participants. La participació a les trobades donarà dret a un certificat d’assistència i aprofitament (Sistència mínima 85% ).
LLOC: Teatre Cercle. Carrer Prudenci Alcón i Mateu, 3, 46020 , Benimaclet, València.
COST TOTAL PER ALS ASSISTENTS: 100€
POSSIBILITAT DEL PAGAMENT EN DOS TERMINIS DE 50€
(Primer pagament un cop s’hagi rebut la confirmació de plaça).
Segon pagament de l’1 al 5 d’octubre)
INSCRIPCIONS:
A partir del dilluns 23 agost fins el dijous 9 de setembre, enviant nom, DNI, telèfon de contacte, biografia artística i breu carta de motivació a admon@teatrocirculo.com. (Se sol·licita biografia artística per iniciar el coneixement del grup, en cap cas amb fins de selecció).
Número de compte d’ingrés, al rebut de correu de confirmació de plaça: Teatre Cercle.
IBERCAJA. ES76 2085 9356 24 0330399133
Concepte: Trobades investigació escènica.
Més info. sobre organització: admon@teatrocirculo.com. Més info. sobre continguts: carolinaboluda@hotmail.com
Carolina Boluda. Iinvestigadora en teoria i pràctica de les Arts Vives des de l’enfocament del seu potencial crític transformador. Docent, comissària, gestora cultural i formadora de formadors.
Docent en Noves Tendències Escèniques -teoria i pràctica- a la Facultat d’Arts, Grau en Ciències de la Dansa i doble Grau Dansa i Arts Escèniques, de la Universitat Europea de Madrid, Madrid (2010-2015). Professora convidada en diverses ocasions a grau i postgrau a la Facultat de BBAA de la UPV (2006-2009). Co-responsable de Cetae València des de 2008. Conferències i seminaris en marcs com Panorama de Dança (Rio de Janeiro), IMPRESENTABLES (Madrid), Bad (Bilbao), Centre del Carme Cultura Contemporània, IVAM, La Nau, Octubre CCC, etc. (València); així com tallers i laboratoris en col·laboració amb Cora Mateu i en marcs comuns amb David Pérez i Esther Blázquez (Arte-factum), actualment col·labora amb Sandra Gómez a acompanyament. Organitza trobades i jornades des del 2009 en col·laboració amb: CSIC Madrid, Universitat de València-La Nau, La Naves i altres. Des dels 90, articulista en revistes d’art contemporani i arts escèniques (Fora de Banda, Primer Acte, Acotacions a la Caixa Negra, Dansa etc.). Contribueix en diversos llibres, recentment a Història de la Dansa Contemporània a Espanya. Volum III. (Ed:Acadèmia de les Arts Escèniques d’Espanya, 2020). Publica el volum Creacióescènica a Valènciaavui. Feminismes, memòria, migracions i classes(Ed: L’Estiba Cultural, 2019). Tesi sobre acció escènica, acció directa i acció cooperativa (no defensada) sota la direcció de Marina Pastor. DEA a Belles Arts (UPV), Especialista Universitària en Corrents experimentals de l’Escultura Contemporània (UPV), Llicenciada en Art Dramàtic (ESAD I RESAD). Formada en dansa al Centre Europeu de Dansa i altres. Treballa a l’escena des dels anys 80.
Sandra Gómez de la Torre. Ballarina i coreògrafa.
Màster en Producció Artística per la Facultat de Belles Arts de València. Llicenciada en Art Dramàtic per l’ESAD de València i àmplia formació en dansa contemporània a València i Brussel·les.
Ha treballat com a creadora al col·lectiu LOSQUEQUEDAN, juntament amb Vicente Arlandis, entre 2001 i 2012, presentant nombroses peces en diversos festivals d’àmbit nacional. Des del 2012 treballa en els seus propis projectes centrats en el cos i el moviment: Ballar al So (2021), Volum 2 (València, 2020), Preludi i fugida (València, 2019), Tot per l´aire (BAD, Bilbao, 2018 ), BRS (IVAM, València, 2017), Heartbeat (València, 2017), No sóc jo (València, 2016), Tentativa and Guests (València, 2016-2014), Thelovethingpiece (Madrid, 2013) i Tentativa ). Col·labora amb altres artistes i investigadors com Angela Verdugo, Vicente Arlandis, Rocío Pérez, Amparo Maiques, Fernando Gandasegui, Claudia Faci, Santi de la Font, Idoia Zabaleta i Claudia Dies, Miguel Ángel Martínez i Rafael Tormo. Autonomia i Complexitat” (ARTEA), deCETAE, i ha participat en el projecte Missió divina coordinat per Ana Buitrago, Oscar Dasí i Sergi Faustino. Recentment ha editat el millor llibre de dansa del món. Imaginaris sobre dansa i altres assumptes(2021).
Norberto LLopis.Ballarí i coreògraf.
Treballa entre la dansa, la coreografia i el pensament.
És Graduat en Dansa i Coreografia per l’Institut del Teatre de Barcelona, Màster en Arts Performatives a DasArts, Amsterdam, Grau en Filosofia (UNED), Màster Estudis avançats en Filosofia per la Universitat Complutense de Madrid amb una investigació sobre el concepte de mimesi a Derrida. Actualment desenvolupa la tesi doctoral.
Ha desenvolupat la seva feina a Barcelona, Brussel·les i els Països Baixos. La seva pràctica artística va des del treball amb i sobre el cos, a l’ús d’objectes i materials per a la construcció i la reflexió sobre l’espai. En el seu apropament a la filosofia intenta desenvolupar una pràctica de pensament no teoritzant sobre l’espai i els signes sota els quals s’institueix aquest. Ha desenvolupat el seu treball artístic en forma de: peces escèniques, performances, instal·lacions, conferències i textos a Espanya, Brussel·les i els Països Baixos
Ha participat en diversos processos creatius amb artistes com CarolienHermans, Pau Rojo, Diego Gil, Jefta Van Dinther, Res Gambier, Rafael Tormo i Cuenca i Vicente Arlandis, entre d’altres.
Luís Benlloch. Sociòleg.
Llicenciat en sociologia per la Universitat Complutense de Madrid i màster en Gestió Cultural per la Universitat de València.
Va ser investigador en formació al Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València. Va formar part de la CIV ( Coordinadora d’iniciatives Veïnals) i va treballar a la fundació de CEPAIM com a tècnic d’acció comunitària, en aquest àmbit va realitzar una estada laboral a Cochabamba (Bolívia).
Els seus interessos de recerca giren al voltant dels nous plantejaments teòrics i metodològics de lacció comunitària així com les perspectives al voltant de la gestió comunitària dels recursos públics. Forma part de l’equip del projecte La Dula, acció comunitària i investigació social.
Participants per venir
admon@teatrocirculo.com
C/ Prudenci Alcón i Mateu, 3 -Baix Esq.
46020 València (Barri de Benimaclet) Com arribar
C/ Prudenci Alcón i Mateu, 3 -Bajo Izq.
46020Valencia (Barrio de Benimaclet) Cómo llegar